Böjt - tisztítás
barna rizs |
Teák a böjti időszakra
A leghatékonyabb tisztító a csalán, amelyet ihatjuk még szárított változatban, de amikor megjelenik az első friss hajtás, érdemes rá vadászni, tiszta helyen leszedni, leforrázni és inni. Nagyon nagy vastartalma, és rengeteg vitamin tartalma miatt, minden tavasszal fontos lenne egy-egy kúrát tartani. A csalán teát, egész nap elosztva iszogathatjuk, de akár csak úgy is, hogy reggel egy pohárral, s napközben más teát iszunk. A csalán: vértisztító, és egyúttal vérképző növény is. Kiváló hatással van a hasnyálmirigyre, ezért a cukorbetegeknek is kiváló.Tisztítja a húgyutakat és premenstruációs problémáknál is kiváló, mivel vízhajtó. Nincs különösebben rossz íze, igazi zöld tea a friss levelekből készült forrázat.
A csalán mellett fontos megemlíteni a gyermekláncfűvet, vagy pitypangot, ki hogy ismeri. Ennek a növénynek is nagy tisztító hatása van, főleg a májat tisztítja. Szintén a májunkat védi és óvja a máriatövismagolaj, amelyet kapszulában, olaj kivonatként is kaphatunk. Fontos lenne, ha ezeket felváltva innánk ilyenkor tavasszal, hiszen a máj méregtelenítése talán a legelső lépcsőfok.
Kiváló tea keverék tisztításra:
nagy csalán |
10 gr. csalán
8 gr. porcsinfű
6 gr. orbáncfű
10 gr. körömvirág, ebből a keverékből kell egy -két teáskanálnyit leforrázni és akár egész nap iszogatni. Kiváló hatása van a vesére, amelyet teljesen áttisztít.
A csalán, nyirfalevél és gyermekláncfűlevél egyenlő arányú keveréke is nagyon hatékony tisztítótea.
S még itt a végén álljon egy-két csalános recept. Bátraké a szerencse!
Csalános vaj: két evőkanál csalánlevelet apróra összevágunk, vagy ledarálunk és összekeverjük puha vajjal. Eredeti, igazi tavaszi szendvicset készíthetünk belőle.
Csalános omlett: két tojást törjünk fel, majd keverjünk bele apróra vágott csalánlevelet. Majd fűszerezzük, s süssük meg.
S végül a klasszikus csalánleves: 50 dkg zsenge csalánlevél, 1 nagy krumpli, 1 dl tejszín, és egy pár gererzd fokhagyma a hozzávalók. Elkészítése: a csalánt szedjük le és 6-8 órán át állni hagyjuk, vagy forró vízben megmossuk, így a csípőssége elmúlik. Utána vizet öntünk rá, fűszerezzük, s a krumplival együtt megfőzzük, majd a végén tejszínnel behabarjuk. Átturmixoljuk, és fokhagymával ízesítjük.
Kellemes tavaszi készülődést!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése