Íme:
S, hogy ha valaki még nem ismerné a medvehagymát...bár erősen kétlem, hogy még akad valaki az országban, aki még nem látta volna, hiszen évek óta - szerencsére- már mindenhol lehet kapni. Zöldségeseknél, bioboltokban, nagyobb áruházakban. Szóval a medvehagyma: a nevét onnan kapta, hogy a barnamedvék, sőt még a vaddisznók is előszeretettel fogyasztják, még a föld alól is képesek kikaparni a hagymáját.
Ezt a fokhagyma illatú növényt, könnyen összekeverhetjük a gyöngyvirág levelével- ami mérgező!!!- , bár, ha megszagoljuk, már semmi kétségünk nem lehet, hogy medvehagymáról van szó.
Erdőinkben, árnyas helyeken ilyenkor tavasz kezdetén már lassan előbújnak, s egészen májusig virágzásig érdemes szedni, enni, eltenni, tartósítani.
Hatása: kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre, szorulás ellen is kiváló, enyhíti a fejfájást, csökkenti a magas vérnyomást, s vértisztító hatású.
Egyszóval valóban egy igazi tavaszi növény, amely ideális a vitaminok után kiállító szervezetünknek.
Felhasználása: Nagyon sokféleképpen felhasználhatjuk. Akár egy egyszerű túrókrémbe, sajtkrémbe belekeverve. Levesként, salátába keverve, főzelékként.
Medvehagymás pestot is készíthettek: olivaolajjal, magokkal ledarálva.
Vagy ezt a finom pogácsát, amit én sütöttem. Receptje nagyon egyszerű: ugyanolyan mint bármelyik pogácsa recept, csak a tésztáját megbolondítottam egy kis medvehagymával.
S, ha tavasszal még nem untátok volna meg a medvehagymát, akkor érdemes lefagyasztani belőle egy kicsit!!!
Boldog Húsvétot Mindenkinek!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése