A paradicsommal már ott kezdődik a
döbbenet, mikor felvilágosítanak bennünket, hoy ez a piros gömbölyű zöldség,
igazából gyümölcs. Amellett, hogy nagyon finom, igazán egészséges,
kalóriaszegény, s még a fogyásban is segíthet.
Aranyalma
Aranyalmának hívják az olaszok –pomodoro –
de sok helyen a szerelem almája, vagy csak paradicsomalma. S, valóban
gondoljunk bele, milyen gyönyörű a neve, az édenkertet idézi, Ádámot és Évát.
2500 fajtája létezik, s szinte a világ összes konyhájában megtalálható, mind
rendkívűl fontos alapanyag. Annak idején Peruból jött be Európába, s sokáig
csak főzve használták, vagy lecsónak, vagy lének. A nyersen való felhasználása
jóval később terjedt, egyes feljegyzések szerint a XX. Század második felében.
Miért
jó?
Rengeteg C- vitamint tartalmaz a növény, s
ezáltal máris megüti az egészséges mércét. Segít az emésztésben, erősíti az
immunrendszert. A c- vitamin mellett tartalmaz még karotint, E- vitamint,
káliumot, magnéziumot, kalciumot, nátriumot. Egyszóval egy paradicsom
elfogyasztása kész energia és vitaminbomba. S, akkor még az antioxidáns hatását
még nem is említettem.
Gyógyhatása másképp is ismert: a paradicsom vértisztító,
vesetisztító, immunerősítő.
Külsőleg: friss paradicsomléből érdemes arcpakolást készíteni, az
a sok- sok sav, amelyet tartalmaz, az mind jótékony az arcbőrre.
Nyári vacsorára pedig egy kedvenc receptem: Mozarellás paradicsom
tökmagolajjal. Amihez nem kell más, mint ami a nevében, no meg egy kis só és
bazsalikom.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése