A rozmaring talán a
legismertebb fűszernövények közé tartozik. Használjuk húsokhoz, a pizza szószba is kerül belőle és sok-sok
olasz ételbe. Teáját viszont már kevésbé isszuk, pedig ez a hasznos gyógynövény
nagyon sok betegségre jó.
Ókori csoda
Már az ókorban is tisztelték a rozmaringot. Hippokrátesz a
máj egyik gyógyító és tisztító szerének írta le, s valóban igaza volt. A rozmaring kitűnően méregteleníti a májat. Segíti
a hasi görcsök oldását. Ezért is hasznos nehéz, zsíros ételeket ezzel a
fűszernövénnyel fűszerezni, mert segíti az emésztést.
Hagyomány és
gyógyulás
A régiek tudták, hogy a memóriazavarra mit kell enni,
természetesen erre is rozmaring teát ittak. De kiváló a hajregenerálásra is, a
bőrünkre is. A középkorban annyira tisztelték, hogy elkészítették belőle a
„Magyar Királyné vizét” – amit köszvényes betegeknek adtak.
Annak ellenére, hogy nem őshonos a kiskertekben szinte mindenhol megtalálható.
Rengeteg hagyomány is kötődik hozzá, az esküvőtől kezdve a temetésig egyaránt.
Használták a szobában illatosításra,egyes hagyományok
szerint egy-egy szál rozmaring ág a párna alatt elűzi a rossz álmokat.
De az esküvőkön is szokás volt a rozmaring megjelenése.
Egyrészt azért, hogy szerencsét hozzon a fiatal párnak, másrészt pedig a
frissen elültetett rozmaring ágacskát megfigyelték, hogy miképp nő. Ha
megindult, akkor valóban sikeres lesz a házasság, bő adományokkal teli és
tartós.
Rozmaring bokrot főleg a ház bejárata elé kellett ültetni,
hogy elűzze a gonosz szellemeket!
Hogyan használjuk?
A teáját érdemes inni
epe, máj és más hasi görcsök esetében. Idegerősítő hatása is van, mely
főleg a téli időszakban jó, hogy a depressziót oldja.
Tanulásra és reuma
ellen
Illóolaja: reuma ellen kiváló! Csökkenti az idegfájdalmat.
De ugyanúgy fontos a diákoknak is, akik ha tanuláskor egy-egy csepp rozmaring
illóolajat csepegtetnek a csuklójukra, akkor az agyuk is jobban fog forogni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése