Ti is ültettek fűszernövényeket? Szoktátok használni is? Vagy csak az illatukban gyönyörködtök! Szedjétek, főzzetek velük! Higgyétek megéri!
Rozmaring
A Rozmaringról sokan azt gondolják, hogy csak télen érdemes használni,
mikor egy nagyobb húst pácolnánk be. Pedig azt kevesen tudják, hogy a rozmaring
a legjobb tartósító szerünk egyike. Ha a legnagyobb melegben bepácoljuk a
húsokat, akkor mindenképp tegyetek bele sok-sok rozmaringot. A fűszernövény
illóolaja kiválóan tartósít! Ami viszont szintén nem elhanyagolható tény, hogy
kiváló a grillezésnél.
Trükk: a hosszú rozmaring szárakat pucoljunk le, s pár napig szárítsuk. Mikor
már jól kiszáradt, kiváló nyársként használhatjátok. A rozmaring nyársat
nemcsak spórolásból ajánlom, hanem a rá felhúzott hús még fűszeresebb lesz, még
finomabb!
Tipp: tegyetek a Gin Tonicba egy szál rozmaring szálat – az ital aromája
egyedülálló lesz! Érdemes kipróbálni!
Bazsalikom
A klasszikus recept, mikor mozarellához és paradicsomhoz bazsalikomot
teszünk, ugye mindenkinek ismert. Vagy a klasszikus bazsalikom pesto – érdemes
ilyenkor nyáron elkészíteni, s akár télire eltenni!
Trükk: De szintén egyszerű recept, ha apróra vágjátok, s vajhoz keveritek. Majd az
egészet hűtsétek be! Grillezésnél megbolondítja a húsok, vagy épp a zöldségek
ízét!
De azt gondolom kevesen tudják, hogy a bazsalikom tisztítja az aurát, s
kellemes illata szinte felfrissíti a lelket!
Menta

Kakukkfű
A friss kakukkfű illata és íze nem hiányozhat a legjobb pácokból. Felhasználhatjátok
bármelyik húshoz, csirkéhez, disznóhoz vagy épp bárányhoz. De íze ugyanúgy
passzol a zöldségekhez is! Ha kedvetek van készítsetek belőle fűszeres olajat,
higgyétek el érdemes kivárni, hogy pár napig, hétig ázik a friss kakukkfű az
olivaolajba- utána minden főzéshez csak ezt akarjátok használni!
Tipp: De ne feledjük el, hogy teaként is kiváló – főleg ilyenkor nyáron, a nagy
melegben, egyrészt azért, mert a meleg ital csökkenti a hőérzékünket, másrészt
a kakukkfű csökkenti az izzadást!
Kapor

Babérlevél
Ezt a friss fűszert is, mintha elfelejtenénk, s csak a krumplifőzelékben
látjuk viszont. Pedig a grillezők szerelmeseinek csak ajánlani tudom. Érdemes
kipróbálni, hogy a húsokat, vagy épp a halakat bepácolni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése