Ti is ültettek fűszernövényeket? Szoktátok használni is? Vagy csak az illatukban gyönyörködtök! Szedjétek, főzzetek velük! Higgyétek megéri!
Rozmaring
A Rozmaringról sokan azt gondolják, hogy csak télen érdemes használni,
mikor egy nagyobb húst pácolnánk be. Pedig azt kevesen tudják, hogy a rozmaring
a legjobb tartósító szerünk egyike. Ha a legnagyobb melegben bepácoljuk a
húsokat, akkor mindenképp tegyetek bele sok-sok rozmaringot. A fűszernövény
illóolaja kiválóan tartósít! Ami viszont szintén nem elhanyagolható tény, hogy
kiváló a grillezésnél.
Trükk: a hosszú rozmaring szárakat pucoljunk le, s pár napig szárítsuk. Mikor
már jól kiszáradt, kiváló nyársként használhatjátok. A rozmaring nyársat
nemcsak spórolásból ajánlom, hanem a rá felhúzott hús még fűszeresebb lesz, még
finomabb!
Tipp: tegyetek a Gin Tonicba egy szál rozmaring szálat – az ital aromája
egyedülálló lesz! Érdemes kipróbálni!
Bazsalikom
A klasszikus recept, mikor mozarellához és paradicsomhoz bazsalikomot
teszünk, ugye mindenkinek ismert. Vagy a klasszikus bazsalikom pesto – érdemes
ilyenkor nyáron elkészíteni, s akár télire eltenni!
Trükk: De szintén egyszerű recept, ha apróra vágjátok, s vajhoz keveritek. Majd az
egészet hűtsétek be! Grillezésnél megbolondítja a húsok, vagy épp a zöldségek
ízét!
De azt gondolom kevesen tudják, hogy a bazsalikom tisztítja az aurát, s
kellemes illata szinte felfrissíti a lelket!
Menta
Hogy melyik mentát használjátok, az teljesen mindegy! Csak menta legyen! A
menta frissessége, üdesége, illata szinte árasztja magából azt az érzést, hogy
hűsölésre kiváló! S valóban! A finom koktélok menta nélkül elképzelhetetlenek. Íze
a legegyszerűbb ételeket is feldobja, legyen az például a tzatziki, vagy épp
egy jegestea, amelybe díszítésként rakjátok. S, akkor még a Mojitoról nem is
beszéltem, ami Hamingway kedvenc itala volt – s milyen igaza volt! Mert a nagy
melegben talán az egyik legjobb hűsítőnk!
Kakukkfű
A friss kakukkfű illata és íze nem hiányozhat a legjobb pácokból. Felhasználhatjátok
bármelyik húshoz, csirkéhez, disznóhoz vagy épp bárányhoz. De íze ugyanúgy
passzol a zöldségekhez is! Ha kedvetek van készítsetek belőle fűszeres olajat,
higgyétek el érdemes kivárni, hogy pár napig, hétig ázik a friss kakukkfű az
olivaolajba- utána minden főzéshez csak ezt akarjátok használni!
Tipp: De ne feledjük el, hogy teaként is kiváló – főleg ilyenkor nyáron, a nagy
melegben, egyrészt azért, mert a meleg ital csökkenti a hőérzékünket, másrészt
a kakukkfű csökkenti az izzadást!
Kapor
Sokan nem szeretik az ízét, vagy csak nagyon nehezen barátkoznak meg vele.
Pedig nincs is jobb egy friss nyári kapros tökfőzeléknél, mely megadja az étel
frissességét, üdeségét. S akkor még a kovászos uborkáról nem is beszéltem, hogy
kapor nélkül szinte elképzelhetetlen! De a bátrabbaknak ajánlom, hogy próbálják
ki salátákba is, akár joghurtos salátaöntetbe! Higgyétek el megéri!
Babérlevél
Ezt a friss fűszert is, mintha elfelejtenénk, s csak a krumplifőzelékben
látjuk viszont. Pedig a grillezők szerelmeseinek csak ajánlani tudom. Érdemes
kipróbálni, hogy a húsokat, vagy épp a halakat bepácolni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése