A csalán talán az egyik legfontosabb
gyógynövényünk. Hiába szúr, csíp, fontosságáról nem szabad elfeledkeznünk.
Érdemes gyűjteni, akár a kertünkbe is ültetni, hiszen ez a fontos növény, jó ha
mindig kéznél van.
Csíp, szúr és fáj
Igen, talán ezek az első szavak, amelyek a csalánról
eszünkbe jutnak. S innentől fogva jó messzire elkerüljük. Még a gondolatától is
sokakat kiráz a hideg. Aki teheti írtja, kivágja, pusztítja. Pedig nem így kéne
tenni, hiszen a csalán talán az egyik legfontosabb gyógynövényünk.
Tisztít, erősít
A csalán tulajdonságai:
védi magát, csíp, szúr, talán innen már érthető is a növény üzenete.
Amilyen erősen védelmezi magát, ugyanolyan
védelmet, erősítést ad a növényből készült tea is. A csalánszőr
hangyasavat, acetilkolint, szerotonint és hisztamint tartalmaz, pont ezeknek az
összetevőknek köszönhető, hogy fájdalmas és égető a csaláncsípés.
Gyógyító múlt
Neve az „urere” : azaz égni latin szóból származik. Egyben a
bátorság és az erő szimbóluma. Már az ókorban is használták, hol szerelmi
bájitalba tették, hol sebekre, orrvérzés megállítására, máskor a menstruáció
beindítására használták. Tápláló növény, amelyet nemcsak gyógyításra használtak,
hanem sokszor készítettek belőle finom főzeléket, levest. Érdekesség, hogy a
II. Világháborúban sokszor ez a növény mentette meg a rabokat, fogyokat, mert
csak ehhez a vadon növő zöld növényhez jutottak hozzá.
Felhasználása
Régebben a növény hajtásaival ütögették a reumás
testrészeket. Teáját mindig vértisztítónak használták, s a sok vas tartalma
miatt a menstruációs problémák
kezelésére is kiváló. A csalán fontos: immunerősítő, vizelethajtó, sőt még
tejelválasztás serkentő növény is. Homeopátiás készítményként is megtalálható:
urtica urens néven, amelynek
felhasználása a megfelelő potenciában hol tejelválasztás növelő, illetve
csökkentő.
Csalán a konyhában
Kicsit furcsának hangzik, hogy bevigyük ezt a szúrós növényt
a konyhába, de mégis. Leveleit főzelékként, zsenge hajtásait levesbe, vagy
salátába is tehetjük. Mielőtt hozzányúlunk érdemes kesztyűt felvenni, vagy
zacskóval hozzányúlni. Utána kezdődhet a csalán megszelídítése: tegyük vízbe a
csalánt, s erősen nyomkodjuk ki, így elveszíti a szúrósságát. Utána már bátran
hozzányúlhatunk.
Teafőzés
Teaként használhatjuk a szárított változatát, amelyet egész
évben ihatjuk. Ha viszont friss csalánt szeretnénk inni, akkor tavasszal
gyűjtsük, még akkor, amikor nem virágzik. Főleg a felső hajtásokat szedjük le,
s forrázzuk le, majd hagyjuk állni pár percig. Nyáron a virágzó növényt ne
szedjük le, viszont ősszel az új hajtásokat újra szedhetjük, gyűjthetjük. A
friss hajtásokon túl a gyökerét is felhasználhatjuk. A gyökér alkoholos
kivonata kiváló: samponként, hajápoló szerként, hiszen csökkenti a hajhullást,
erősíti a hajszálakat, s a korpákat is elűzi.
Fontos tudni
Csalántea kúrát mindig csak hat hétig igyuk! Ennyi idő elég
a szervezetünknek is, hogy megtisztuljon, s tovább egyáltalán ne igyuk, mert a
csalán fontos ásványi anyagokat hajt ki a szervezetünkből. Vannak, akik félnek
tőle, hogy allergiát okoz, elárulom, hogy ez nagyon ritka. A csalán inkább az
allergia ellen hatásos. Előfordulhatnak olyan melléktünetek, ha túl sokat
iszunk belőle, hogy erős szívdobogást kapunk. Ha ilyet észlelünk, azonnal
álljunk le vele.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése