A dió tipikus őszi
csemege. De mit lehet ilyenkor nyáron kezdeni vele. Ha azt gondolnánk, hogy
ilyenkor még haszontalan, akkor tévedtek. A zöld dióból rengeteg mindent lehet
készíteni.
A bölcs dió
Hogy miért bölcs? Vagy öreg? Talán azért mondták rá régen
ezeket a jelzőket, mert ha egy diófát elültettünk, akkor az évtizedekig, akár
száz évig is éke volt a kertnek. Ő a kert bölcs, öreg uralkodója. Hatalmas
lombkoronája árnyat vet a nyári melegben, jó érzés alatta szunyókálni, borozgatni,
pihengetni. A diófa Magyarországon őshonos fa, már a honfoglaló magyarság is
megismerkedett vele, gyűjtögették termését, ették.
Felirat hozzáadása |
Zöld dió
A zöld dió már régen is nagyon fontos az embereknek.
Leszedésével igyekezni kell, mert a dió, ahogy érik, egyre jobban csontosodik,
s akkor már nem nagyon lehet szétvágni, szeletelni. A titok az időben rejlik,
ha tudjátok, akkor még júniusban kell leszedni, ha már elkéstetek vele, akkor
sincs baj, csak kell egy erős kés. Nemcsak a termése fontos a fának, hanem a
levele is. Levelét szárítva érdemes eltenni, s gyógyteaként is használható.
Mire jó?
A diólevél: gyűjtési ideje június végétől, augusztusig tart.
Mikor már szép sötétzöld a színe, akkor jó.
Felhasználása:
tonizáló, emésztést elősegítő. Vértisztító hatása is van, segíti a máj
tevékenységét, sőt még egyes cukorteák része is. Viszont használatára nagyon
oda kell figyelni, sokáig nem szabad inni. Mint minden gyógytea fogyasztásánál,
ennél is szünetet kell tartani a kúrában.
Külsőleg: a
diólevélből készült főzet kiváló arclemosó pattanásos bőrre.
Hajra: a diótea
főzete még szebbé varázsolja a sötét, fekete hajszínt. Igazi csillogást, erőt
ad neki.
Ha kíváncsiak vagytok, hogy készül a diólikőr, akkor kattintsatok az alábbi linkre:
https://www.youtube.com/watch?v=hZ3eTucmuhw
S, hogy mit
készítsünk Zöld dióból?
Egyik ősi recept: a
zöld dióból készült diólikör.
Hozzávalók:
20-30 zöld dió kettévágva
5-6 szem szegfűszeg
pár fahéj
egy narancs héja
Az egészet fel kell önteni alkohollal, ami lehet vodka,
pálinka is. Majd hagyni kell állni hat hétig, utána le kell szűrni, s egy fél
kiló cukrot vízzel felfőzünk, s összekverjük. Így lesz kész a finom diólikör,
amellyel karácsonykor már koccinthattok is!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése