2012. június 12., kedd

Kora nyári chipsek

Ha érik a cseresznye, akkor egyszerűen nem lehet neki ellenállni. Az ember fia vagy lánya, csak állna a fa alatt és egész nap csak enné és enné, és enné. Szinte megunhatatlan, abbahagyhatatlan. 
A cseresznye párja  a meggy is lassan érni kezd, amelynek enyhe savanyúsága még pikánsabbá teszi ízét. Mindkét gyümölcs a nyári édesség egyik főszereplője,de azt se felejtsük el, hogy mindkét gyümölcs nagyon hasznos gyógynövény.

Piros és kerek
A nyár szinte első gyümölcse a cseresznye. A korérő fajokat már el is búcsúztattuk, s most már az igazi ropogós cseresznyék várnak mindenütt. Érdekesség, hogy csaknem ezer fajtát ismernek a cseresznyéből, s a méretük is különböző, az egész picitől a szinte óriásinak számító - 2- 2,5 cm átmérőjüvé is megnőhetnek. Már az úton lévő ókori katonák is szerették a cseresznyét, hiszen ennek a piros kis gyümölcsnek a 78-82 %-a víz, s nagyon jól oltja a szomjat. Viszont a mai fogyókúrák egyik fő alapja is lehetne, mert alig van benne zsír, viszont az energiatartalma nagyon magas. Ezért ilyenkor a gyümölcsnap sztárja lehet a cseresznye!!
Emellett még rengeteg vitamint is tartalmaz: A, B vitaminok és C vitamin. Magas ásványi anyag tartalma miatt kiválóan hat a fejlődő szervezetre is, hat a fogak s a csontok erősödésére.

Piros, kerek és savanyú
Hogy ilyenkor fokozzuk az élvezeteket, a cseresznye mellett párhuzamosan érik a korai meggy is. Érdemes tudni, hogy ez a finom gyümölcs sem marad el a cseresznye vitamin tartalmától, ugyanúgy tele van A és B és C  vitamonokkal, ásványi anyagokkal. És rengeteg antioxidáns flavonoidot tartalmaz. A savas meggy serkenti az emésztést, vétisztító hatású, serkenti a máj és vese működését.

Gyógyászat
Amellett, hogy ilyenkor sok-sok cseresznyét és meggyet eszünk, akár nyersen, akár sütemény formájában, vagy igyekszünk eltenni a téli időre, érdemes tudni, hogy mindkét gyümölcs szárában is nagyon nagy hatóanyag rejlik. 
A legfontosabb, hogyha pucoljuk, akkor gondoljunk arra, hogy ne dobjuk el a szárát, érdemes egy kisebb mennyiséget leszárítani, s jól záródó edénybe eltenni. Nagyon sok betegség gyógyítható vele, érdemes tehát tudni róla. 
Nagyon jó a teája: 
- hólyaggyulladás ellen - napi három csésze langyosan - addig kell inni, amíg a tünetek el nem múlnak
- elzsírosodás ellen - kiváló a meggy szára- étkezések után kell inni belőle, de érdemes keverni más növényekkel - katánggal, veronikával és árvacsalánnal
- vízhajtásra: kúraszerűen kell használni
- bél és gyomor elnyálkosodása ellen napi egy csészével kell inni- lefekvés előtt. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése