2012. július 26., csütörtök

Orbáncfű a nyár egyik csodája

Az orbáncfű számomra nem egyszerűen csak egy sárga virág, hanem csupa legenda. Amely kapcsolódik a Szent Iván naphoz, a nyári napfordulóhoz, Szent Jánoshoz, Jézus véréhez és még sorolhatnám, hogy hány hagyományhoz. Emellett az orbáncfű igazi kincs a házipatikában, amelyre érdemes odafigyelni, ismerni, használni. 


Jézus vére
Kicsit morbidnak tűnik, ami a fenti címben van, de mégis valahogy összefüggésbe hozta a néphit ezt a szerény virágot Jézus vérével. Egy legenda szerint, Jézus kedvenc tanítványa János ott állt szomorúan a keresztre feszített Krisztus alatt, s gondosan összegyűjtötte azokat a virágokat, amelyekre a Megváltó szentséges vére ömlött. Majd ezeket a virágokat osztotta a szomorú népnek a kereszt körül.  S innen már ki is található, hogy mire való a növény: sebek gyógyításra, fájdalomcsillapításra. Régen a lányok Szent  Iván napján szedték le az orbáncfüvet, s koszorút fontak belőle.Volt olyan gazda, aki két kenyér közé tette a virágot és azzal etette meg a jószágait, hogy ne érje semmi baj őket.

Seb és ideg
A népi gyógyászatban nagyon nagy becsben tartották tehát az orbáncfüvet, amelyre érdemes ma is nagyon odafigyelni. Júniusban kezd el virágozni, s még augusztusban is találhatunk szépen kinyílt virágokat erdő szélen vagy mező széleken. A növényt érdemes leszedni, s szárítani, mert teája a legjobb depresszió ellen. De ajánlható még más ideges eredetű betegség ellen is: nyugtalan alvás, hisztériás rohamok, holdkórosság, ágybavizelés ellen. A lányoknak érdemes nemi érés idején inniuk, hogy szabályozza a havi vérzésüket, segíti a női szervek fejlődését.








Csoda olaj
Az orbáncfű olaja is ugyanolyan gyógyerejű, mint a tea, csak ezt másra használjuk. Az olajat kívülre alkalmazzuk. Kiváló hatása van égésre, napégésre, hátfájásra, isiászra és reumára.


Elkészíétése: napos időben szedjünk le egy jó nagy maroknyi virágot, s tegyük egy befőttes üvegbe. Annyi oliva olajat öntsünk rá, hogy ellepje. Majd hagyjuk állni 6 hétig. Gyönyörű piros színű olajat kapunk. Vigyázzunk rá, nagyon nagyon kincs!!!!


Aki homeopátiában járatos, annak az orbáncfű, mint Hypericum lesz ismerős. Szintén sebgyógyításra, idegekre használatos szer!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése