2013. december 17., kedd

Áldott fenyő

Karácsony táján még az illatok is mesések, várakozás teliek. Sokunknak a mézeskalács, másnak a fahéj, vagy narancs jut az eszébe. Viszont a fenyő illatot valahogy hanyagoljuk.

Fenyő illat 
A fenyő illat olyan magától értetődő, hiszen karácsonykor ott áll a szobánkba a fa, illatozik, néha érezzük is, viszont aromaterápiaként nagyon ritkán fordulunk a fenyőhöz.
Ritkán találkozunk fenyő illóolajjal, inkább különböző neveken találjuk meg: cirbolyafenyő, lucfenyő, törpefenyő.
S, hogy miért olyan ritka? Ehhez érdemes azt is tudnunk,  hogy a megfelelő mennyiségű illóolajhoz, tehát 1 kg fenyő olajhoz 100-500 kg tűlevél szükséges. Így már érthető, hogy miért olyan ritka ez az illat.

Gyógyító erő
A fenyő gyógyító erejét, egyértelműen a felső légúti betegségeknél vethetjük be. Gondoljunk csak a fenyőerdőkben lévő szanatóriumokra, ahol az asztmások gyógyulnak! A fenyő olajnak: köptető, nyálkaoldó, hurutoldó hatása van.
Érdemes a betegek párnája mellé egy-egy csepp illóolajot csepegtetni éjszakára. S a nyugodt alvás biztosan garantált.

Gyanta 
S, amiről mindig elfeledkezünk, az a fenyő gyanta. Azt a fát, amelyikből indokolatlanul folyik a gyanta, beteg fának szokták nevezni. Ilyenkor mondják: sír a fa. A fenyőszuroknak is hívott gyanta a házipatikák régi kedvenc szere. Kenyérkovásszal összegyúrva gennyes sebek, kiütések gyógyítására használták. Disznózsírral összekeverve pedig a bőrkeményedés puhítására, a megrepedezett bőr gyógyítására használták. A gyantát még az állatok gyógyítására is használták, mint például tövisek eltávolítására. A gyanta ma már inkább a kozmetikában található meg, mint szőrtelenítő szer.

Tudtad?  
S itt a végén álljon még egy érdekesség. Ma Jézus születésekor fenyőfát díszítünk fel, s ez a fa nemcsak a születés ünnepénél volt fontos, hanem Jézus keresztre feszítésénél. Jézust fenyőfából készült keresztre szegezték fel- alekkói fenyő - , egy olyan fára, amely az örökélet jelképe, az  élet fája. Jelkép értékű ez, hiszen Krisztus halála után az örökélet metafórája lett a keresztény világban.
A feldíszített karácsonyfa pedig visszahozza számunkra az elveszített éden gazdagságát. Díszei a sok jót, gazdagságot jelképezi, a körétekeredett fűzérek pedig a kísértés kígyóját szimbolizálja.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése