2014. augusztus 14., csütörtök

Rozmaring – a nyári csodaszer



A rozmaring talán a legismertebb fűszernövények közé tartozik. Használjuk húsokhoz,  a pizza szószba is kerül belőle és sok-sok olasz ételbe. Teáját viszont már kevésbé isszuk, pedig ez a hasznos gyógynövény nagyon sok betegségre jó.

Ókori csoda
Már az ókorban is tisztelték a rozmaringot. Hippokrátesz a máj egyik gyógyító és tisztító szerének írta le, s valóban igaza volt.  A rozmaring kitűnően méregteleníti a májat. Segíti a hasi görcsök oldását. Ezért is hasznos nehéz, zsíros ételeket ezzel a fűszernövénnyel fűszerezni, mert segíti az emésztést.

Hagyomány és gyógyulás
A régiek tudták, hogy a memóriazavarra mit kell enni, természetesen erre is rozmaring teát ittak. De kiváló a hajregenerálásra is, a bőrünkre is. A középkorban annyira tisztelték, hogy elkészítették belőle a „Magyar Királyné vizét” – amit köszvényes betegeknek adtak.
Annak ellenére, hogy nem őshonos  a kiskertekben szinte mindenhol megtalálható. Rengeteg hagyomány is kötődik hozzá, az esküvőtől kezdve a temetésig egyaránt.  
Használták a szobában illatosításra,egyes hagyományok szerint egy-egy szál rozmaring ág a párna alatt elűzi a rossz álmokat.
De az esküvőkön is szokás volt a rozmaring megjelenése. Egyrészt azért, hogy szerencsét hozzon a fiatal párnak, másrészt pedig a frissen elültetett rozmaring ágacskát megfigyelték, hogy miképp nő. Ha megindult, akkor valóban sikeres lesz a házasság, bő adományokkal teli és tartós.
Rozmaring bokrot főleg a ház bejárata elé kellett ültetni, hogy elűzze a gonosz szellemeket!

Hogyan használjuk?
A teáját érdemes inni  epe, máj és más hasi görcsök esetében. Idegerősítő hatása is van, mely főleg a téli időszakban jó, hogy a depressziót oldja. 
Tanulásra és reuma ellen

Illóolaja: reuma ellen kiváló! Csökkenti az idegfájdalmat. De ugyanúgy fontos a diákoknak is, akik ha tanuláskor egy-egy csepp rozmaring illóolajat csepegtetnek a csuklójukra, akkor az agyuk is jobban fog forogni. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése