2014. szeptember 4., csütörtök

Nyári finomságunk a sárgabarack –akár szárítva is


Igaz a sárgabarack szezonja már elmúlt, de szerencsére aszalt sárgabarackot bármikor vehetünk. A finom barack nemcsak nyersen, hanem lekvárként, aszalva, italként fogyasztható, de még a szárított magja is ehető csemege.

Mi tudunk róla?
Különböző fajtáit ismerjük, esszük. Rózsa barack a nagyobbik fajta,  van a korai piros, a világossárga, vagy a ceglédi óriás, güönci magyar és még sorolhatnám. Érési ideje is változó idén sajnos már hamar leérett, de igazából van amikor még augusztusban is találunk érő fát.

Miért jó?

A barack rengeteg vitamint tartalmaz, főleg A- és C-vitamint. Jó tudni, hogy két –három szem elfogyasztása fedezi a napi vitaminszükségletünket. Érdekes, hogy rengeteg benne a beta-karotin is, amely a napozásnál nagyon fontos, mert kiváló a bőrünknek.
Az aszalt sárgabarack is nagyon fontos táplálék, igaz arányaiban több kalóriát és ásványianyagot tartalmaz. Rengeteg benne a vas. Így kismamáknak is kiváló lehet!



Érdekesség

A sárgabarack őshazája Kína, s a Selyemúton érkezett be Európába.  Igazán melegkedvelő gyümölcs, amely már északabbra nem is él meg. Ausztriában a Duna mentén sok helyen termesztik, s az ottani kulináris érdekesség a sárgabarackos gombóc, akár kis csoki töltettel. De árulnak frissen préselt sárgabaracklét is, amely szintén nagyon finom és nagyon egészséges.
Sárgabarack mag
Sok helyen a sárgabarack mag belsejét is megeszik, sőt Kína és Pakisztán határán lévő hunza népcsoport nagyon nagy becsben tartja a magot. A magból kisajtolják az olajat, s ezzel főznek, ezt használják a mindennapjukban. A magbél szárított pora pedig igazi életelixír, gyógyszer. Sokan állítják, hogy ezért olyan magas az életkor a hunzák körében. Ez igaz is, hiszen a mag is rengeteg vitamint és antioxidánst tartalmaz.

Aszalt sárgabarackos fogyasztó ital
Hozzávalók:
4-5 szem aszalt sárgabarack
4-5 kanál joghurt
2 dl. friss almalé
A sárgabarackot felvágjuk apró darabokra, majd megfőzzük. Ráöntjük az almalét és a joghurtot. A tetejére finom szerecsendiót is szórhatunk.
Igazi finom, kalóriaszegény csemege.
Jó étvágyat!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése