2015. december 23., szerda

Csoki forrón


A csokoládé nemcsak Gombóc Artúr kedvence. Ehetjük kockánként, mogyorósan, vagy épp olvasztva, de kipróbálhatjuk akár forrón is. S, hogy a csokoládé milyen új értelmezéseket kaphat, ha felmelegítjük, s egy kis tejjel lágyítjuk, azt a kisfilmben nézhetitek meg. 

Gyógyító csokoládé

Azt már biztos sokan tudjátok, hogy a csokoládé nemcsak finom, hanem egészségvédő is. Most sokan azt gondolják, hogy micsoda hülyeség ez, hiszen ettől hízunk a legjobban, ezzel ijesztgetjük a gyerekeket, hogy tönkre megy a foguk. De mégsem így van ez, főleg, ha mértékkel esszük, vagy épp isszuk.




Mire van jótékony hatással?
- csökkenti a vérnyomást
- csökkenti a koleszterint
- segíti az epe munkáját
- sőt még a vércukorszintre is jó hatással van.

Azt tudni kell, hogy a csokoládé csak akkor lesz gyógyító, ha valóban csokoládét fogyasztunk. Értem ez alatt:
- magas kakaó tartalma legyen - legalább 70-90 % között
- minőségi legyen!!!!
- s ne együk tele magunkat vele - csak zárójelben jegyzem meg, hogy nem is tudnánk, mert iszonyú keserű!

Hála az aztékoknak 
Gyógyító hatását már az azték indiánok is ismerték, s olyan nagy becsben tartották a kakaóbabból előállított csokoládét, hogy még a hódító Cortezt is ezzel a finom itallal kínáltak meg. A forró csokiba tettek chilit, fahéjat, szegfűszeget és kukoricalisztet, ezzel ízesítették a keserű italt. Cortez már akkor áradozott erről a finom italról: "Egyetlen pohár belőle, és egész napra felfrissíti a katonát!" -írta.
Itt a lényeg a frissítésről volt szó, mert később a nagyon hosszúra sikeredett miséken is megengedték, hogy forró csokit igyanak a hívők.
Ezek után már nem is volt kérdéses, hogy a csokoládé hódító útra induljon.

Ma már számtalan változatát, formáját, ízesíétését lehet kapni, csak győzzünk válogatni.



Forró csoki 

A forró csokit is különbözőképpen készíthetjük el.  A receptje egyszerű: 
- 8 dl tej 
- egy tábla csoki 
- méz vagy barna cukor 
- fűszerek: chili, gyömbér, fahéj vagy szegfűszeg, narancshéj - ezeket keverhetjük ízlés szerint. 
Olvasszuk fel a csokit és egy kis habbal máris fogyaszthatjuk! 

Egészségetekre!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése