2012. január 29., vasárnap

Immunerősítő teák másodkézből

Másodkézből, avagy más népektől. Egy kicsit keletről, egy kicsit délről, s egy kicsit nyugatról. Igyekeztem olyan teákat összegyűjteni, amelyek nemcsak, hogy szívet, lelket erősítenek, hanem még finomak is. 


Egy kis kínai: a kínaiknál a legjobb energetizáló tea alapja a ginseng, amely erősíti az immunrendszert, tele van vitaminnal, ásványi anyagokkal. Hogy finom-e? Az már más kérdés, de az egészségért még ők is mindent megtesznek. A legegyszerűbben mi is elkészíthetjük, csak egy ginseng teát kell beszerezni, akár granulátum formájában is, s naponta egy csészét igyunk meg belőle. Stresszes helyzetben, napi két csészét is ihatunk.

Egy kis arab: a mesés arab világban a fűszerek kavalkádja adja a teák fő összetevőjét, amelyekből nem hiányozhat a fahéj, kardamon, szegfűszeg, bors, gyömbér, musármag, sáfrány, ezeket egy mozsárban össze kell törni, majd egy kis fekete teával együtt leforrázni. Vigyázat a sáfrányt kismamák nem fogyaszthatják!
S még egy finomság: fahéj bor- 3 rúd fahéjat fél liter vízben meg kell főzni- 10-20 percig, majd állni hagyni,  leszűrni, s utána fél liter vörösborral összekeverni. Ezt a finom esszenciát az igya, aki vágyik egy kis lélek és test tisztításra. Reggel és este 1-1 stampedli a megengedett mennyiség!!!!

Egy kis japán: a japánok egyik furcsasága a zöldtea szójaszósszal, persze csak a nagyon finom szósszal. Ez a tea is erősítő, frissítő hatású! Negyed liter vízbe, egy evőkanálnyi finom zöldteát megfőzünk, majd állni hagyjuk 3 percig, s utána 1 evőkanál szójaszósszal összekeverni, s egy csipet gyömbérrel még ízesíteni.

Egy kis tibeti: a magas hegységekben élő népnek az egyik híres teája a vajtea, amely inkább hasonlít egy levesre, mint élvezeti teára. Ezért inkább egy másik receptet osztanék meg:
Gránátalma
Energiát növelő tea: 1 evőkanálnyi gránátalma mag, 1 evőkanál csipkebogyó, negyed teáskanálnyi gyömbérpor. Az egészet negyed liter forróvízzel leöntjük, majd 5-10 percig állni hagyjuk. Evés közben, vagy utána a leghatásosabb, segíti az emésztést.

Egy kis indián: az indiánok egyik serkentő szere  a mate tea, amely igazi löketet ad az agynak, ez egy fajta frissítő, amely hat az idegrendszerre. De egyébként kiváló hatással van az emésztésre, az álmatlanságra, immunerősítő, rászokni nem lehet, s még egy pozitívuma van, hogy fogyasztó hatása is van. A teát már nálunk is lehet kapni, így bárki kipróbálhatja!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése