2012. február 5., vasárnap

Téli hangulatjavító gyógyteák

Hó, hó,  hó és megint csak hó. Bevallom én nagyon vártam vár. S nagyon szeretem a havat.  Ám, akinek e cudar hidegben mégis szomorú lenne a lelke, vagy nem szereti a havat, annak összegyűjtöttem, hogy milyen hangulatjavító teákat ihat. 
Érdemes ilyenkor a tél örömeit a meleg szobából csodálni, s nem arra gondolni, hogy még mennyi havat kellene lapátolni, hogyan fog másnap a téli utakon autózni. Ebben sokat segíthet egy-egy csésze nyugtató, lélekvidító tea. 

Citromfű, mely altat, nyugtat. Ez a kellemes citrom illatú növény az egyik legjobb altatónk. Ilyenkor télen sajnos nem élvezhetjük a növény fantasztikus illatát, de sebaj egy pár hónap és rengeteg finomságot készíthetünk majd belőle. A citromfűből készült teát napközben is ihatjuk, ha feszültek vagyunk, de legjobb elalvás előtt, s hatásosabb, ha egy kis komlóteával keverjük össze. Azonos arányban összekeverve - 1-1 teáskanálnyit 2dl. vízzel leforrázva kell inni.

Orbáncfű: sajnos ezt a növényt annyiszor méltatlanul elfelejtik, pedig ez a kis sárga virágú növényünk egész nyáron át virágzik, szinte mindenhol. Az Orbáncfű teája a legjobb a depresszió ellen. Teáját - szintén forrázva - hat hétig esténként ajánlott inni, s minden depressziós betegség elmúlik. De a gyomorfekélyeseknek is van egy kiváló teakeverék, főleg azoknak ajánlom, akik stressz okozta gyomorfekélytől szenvednek.
Orbáncfű 2 teáskanálnyi, Körömvirág és Apróbojtorjánfű 1-1 teáskanálnyi keveréket kell összekeverni, majd ebből 2-3 evőkanálnyit leforrázni fél literrel vízzel, 10 percig áztatjuk, majd szűrjük. Egész napra elosztva , mindig éhgyomorra kell inni.


Levendula: a kellemes illatú levendula szintén a nyár melegét idézi fel bennünk, érdemes ilyenkor egy-egy csepp illóolajat tenni az aromalámpába, máris jobban érezzük magunkat. De a levendula, citromfűvel egyenlő arányban keverve szintén hangulatjavító, nyugtató tea.

Ginseng: s álljon itt a sor végén egy kis keleti növény is. A ginseng gyökér- amelyet más nyelveken formája miatt ember gyökérnek is szoktak nevezni -  nemcsak az immunrendszert erősíti, hanem a szellemre is hat. Segít egyes pszichés panaszok, belső feszültség, idegesség, nyugtalanság esetén is. Vizsgák előtt kimondottan hatásos, vagy ha nagyon stresszes életmódot élünk. Itthon tabletta formájában, vagy teaként is kaphatod. Figyelem hat hétnél tovább ne szabad szedni!!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése