2012. augusztus 22., szerda

Őszi bodza

Hogy mit is kezdjünk a feketére érett bodzabogyókkal? Hogyan készítsük el, s egyáltalán mire jó? Sokan nem is tudják, de rettentően hasznos és finom, sokan fel sem ismerik, hogy mi is ez, s már olyanról is hallottam, hogy valaki áfonyaként kínálta, pedig csak sima bodzabogyó volt. 
Szóval bodza, de kezdjük az elején.

Bodza
Tavasszal még csak a virágját dicsértük, ettük, szörpöt készítettük, s az élelmesek persze csak úgy szedték le a virágot, hogy őszre maradjon termése is. Nos nem is kellett az őszt megvárni, mert már augusztus végén gyönyörűen beértek a kis bogyók.
( Van, ahol viszont olyan szárazság van, hogy szinte ráég a bogyó a bokorra, vagy a madarak lopkodják le. Sajnos.)
Régen a bodza bogyónak sokkal nagyobb gyógyító erőt nyilvánítottak, mint ma. Tavasszal tartottak egy bodza kúrát és ősszel is.

Őszi bodza
A bodzabogyót elég nehéz kezelni, ha szirupot, vagy lekvárt szeretnénk belőle főzni, akkor mindenképp a bogyóit le kell először szedni, majd gyümölcs centrifugán ki kell préselni a levét. Utána lehet szirupot vagy lekvárt főzni belőle. A szirup kiváló köhögésre, súlyos esetekben két -három óránként kell bevenni belőle,lassan elszopogatni, hogy bejárja a szájunkat.
Lekvárként érdemes úgy elkészíteni, hogy vagy önmagában, vagy valamivel összefőzve. Én szilvával szoktam, s a hatás elmaradhatatlan.
A legjobb az egészben, hogy a gyerekek miközben a finom édes szirupot iszogatják, mert akár szörpként is ihatják, észre sem veszik, hogy  közben gyógyulnak.

Hatásai:
A bodza bogyó rengeteg A, C és B vitamint tartalmaz.
Kiváló hashajtó, köhögés csillapító,
Bogyójából likőr, pálinka is készíthető. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése