2012. szeptember 18., kedd

Mielőtt támadnának a bacilusok

Új tanév és új óvodai év elején minden szülő rémálma, hogy nehogy beteg legyen a gyerek, ne kapjon el újabb és újabb fertőzést. Hogyan lehet elkerülni azokat a fránya bacikat és vírusokat? Mit adjunk nekik, s főleg magunknak, hogy erősödjön a szervezetünk? Gyógyteák, immunerősítő szerek, homeopátiás készítmények teljes hada áll nálunk ilyenkor bevetésre készen. Kezdjük az elején.

Tea, tea, tea
A reggeleket mindig teával nyitjuk, tudom macera, mert várni kell rá, meg áztatni, meg hűteni és ízesíteni. Szerintem ez lényegtelen, ha tudom, hogy milyen fontos, s hogy milyen jó a hatása. Gyógyteákat a gyerekek is ihatnak bátran, csak nem kell olyan sokáig áztatni, mint a felnőttekét. Nemrég tanultam egy kiváló fitoterapeutától egy új receptet, amelyet kimondottan a gyerekeknek ajánlotta:  kakukkfű és palástfű tea 1:1 arányú keveréke, amelyből egy mokkáskanálnyit kell csak leforrázni, s kb. 2-3 percig ázni hagyni. 
Felnőtteknek az orbáncfű tea kimondottan erősít és persze nyugtat is, bár a fényérzékenyek vigyázzanak ezzel a teával. 
Ilyenkor már bekészítem a jó kis köhögés elleni teámat is, amelyben van: lándzsás útifű, bodza, martilapu, kakukkfű, hárs. A gyerekeknek friss akácmézzel szoktam adni. 


Homeopátia
Két ellenszerem van, amellyel az idei évet is elkezdtem: echinacia, és vincetoxikum. 
Az echinacea: a bacilusok ellen védi a szervezetet. 
A vincetoxikum: a vírusok ellen. 
Aki nem biztos e két szer adagolásában, az kérdezze gyógyszerészét. Én egy hétig szoktam az egyiket,  s egy hétig a másikat adni a gyerekeknek. 

Propolisz és méz
A másik hatékony ellenszer mindenféle nyavalya ellen, a méz. Szerencsére a kicsi lányom, úgy eszi a mézet, mintha valami mennyei finomságot kapna. S valóban az is ez. A méz telis -tele van vitaminnal és még sok minden jósággal, amelyet érdemes enni, reggelente egy-egy kiskanállal, vagy akár többel is. 
A propolisz tinktúrát,  pedig , ha méhészet közelében jártok, akkor vegyetek. A propoliszt a méhek a kaptár kisebb-nagyobb réseinek a betapasztásához használják. Ennek az anyagnak rettentően magas az antioxidáns tartalma, antibiotikum hatású, hámosító, rengeteg vitamint tartalmaz: B1, B2, B6, C, E vitaminakat és ásványi anyagokat. Igaz az íze elsőre szokatlan, de kihagyni mégsem szabad, mert hatása kiváló. 

Kívánok mindenkinek egészséges tanévet!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése