2012. december 17., hétfő

Téli fűszerek, melyek gyógyítanak

Ilyenkor karácsony előtt  mézeskalács, és fahéj, szegfűszeg, narancs és egyéb finom illat lengi be a lakást. 
Amellett, hogy ezek a fűszerek nagyon finomak, érdemes tudni róluk, hogy sokszor gyógyító hatásuk is van. 
Így ne csak ilyenkor télen fogyasszuk őket, hanem az év többi napján is. 

Fahéj
Sri Lankáról hozták be Európába több mint 2000 éve ezt a csípős, kissé kesernyés fűszert. A gyógyászatban emésztésserkentőként használják, étvágyjavító, gyomorerősítő. Gyógyhatása miatt a régiek a lakoma végén mindig fahéjjal ízesített süteményt kínáltak, ezzel is segítve a nehéz ételek emésztését.

Szegfűszeg
A fogorvosok kedvenc fertőtlenítője a szegfűszegből készült olaj. Az idegeket megnyugtatja, ezért ajánlottak régen, hogy a fájó fogra szegfűszeget kell rágcsálni.
Az emésztést is serkenti ez a kicsiny növény, fokozza az étvágyat, zsíroldó hatású, tehát még a fogyókúrázók is használhatják.

Ánizs
A középkor kedvelt fűszere volt. Gyógyhatását már akkor felismerték, s likőrökben, teákba tették. De kedvelt ízesítője volt húsoknak, vad ételeknek. Az abszint fő alkotóeleme.
Gyerekeknek szélhajtóként adják, kis mennyiségben megfőzve, de emellett fontos szerepe van az emésztésjavításban, az epebántalmak kezelésében.

S itt a végén, csak csendben ajánlom, hogy nézzétek meg a cinemon challenge -http://www.youtube.com/watch?v=Cyk7utV_D2I  -  próbálkozásokat. Tudom az emberi hülyeség határtalan, s a fahéj, nagyon gonosz tud lenni, s veszélyes is! Nehogy kipróbáljátok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése