2013. július 29., hétfő

Áldott nap

Sokan áldjuk a napsütést, jótékony hatását dicsérve. Vagy éppen szidjuk, mert túl melegen süt, vagy nagyon megizzaszt, esetleg megéget. Elsősegély ötletek és tanácsok napimádóknak. 

Amiért hasznos 
A napsugaraknak, illetve az UV- sugaraknak bármilyen károsnak is kiáltják ki, sokszor nagyon fontos hatásuk van. Érdemes a napozáskor egy kicsit levenni a napvédő kalapunkat, hagyni, hogy hajhagymáinkat jól megsüsse a nap. Már régóta tudjuk, hogy a napfény kimondottan egészséges a fejbőrnek és a hajnak. S most a legújabb kutatások szerint rájöttek, hogy a sokszor szidott UV sugarak kimondottak áldásosak a fej vérkeringésének, s ezáltal a hajhagymák is erősödnek. Tehát csak módjával, kicsi kalap, kicsit fent, kicsit lent, kicsi nap, kicsi árnyék!

Amikor káros
Itt főleg a leégésre gondolok, amely  - hála az erős napvédő krémeknek - egyre ritkábban fordulnak elő. Sőt, szintén hála az erős napvédőkrémeknek, sokszor a várva várt barnulást sem érjük el! De most maradjunk inkább annál, ha netán leégnénk. Kellemetlen érzés, fájdalmas, nem lehet tőle aludni, hólyagok képződhetnek és még sorolhatnám.

Elsősegély ABC napégésre

1. A fájdalmas részt kenjük be joghurttal, vagy ha bírjuk tejföllel! De nem elég bekenni, tartsuk is rajta, legalább 15-20 percig. Majd mossuk le, langyos vízzel.

2. Gyógyító fekete tea: langyos fekete teába áztassunk kis kendőket, s azzal hűsítsük a fájdalmas részeket. Még egyszerűbb, hogy csak a teafiltert használjuk fel, s azzal kenegessük magunkat.

3. Aloe verából készült bizonyos termékek ilyenkor a legkiválóbbak! Csak párszor fújjunk a bőrre belőle, s a fájdalom folyamatosan fog csökkenni.


4. Friss citromlé vagy lime leve is kiválóan csillapítja a fájdalmat.

5. Kicsit bonyolultabb megoldás, ha 3 evőkanál zabpelyhet egy liter vízben felfőzünk, majd ezt a folyadékot egy kád vízhez öntjük. 15 percig feküdjünk ebben a fürdőben, fájdalmaink el fognak múlni.

6. Hideg fürdő- aki bírja a hideg fürdőt, annak kiváló lehet, hogy a kissé megpirult bőrét hideg vízben áztassa.

7. A levendula is jótékonyan hat a bőrre. 3-4 csepp illóolajat oldjunk fel 250 milliliter vízben, majd ezzel kenegessük be a fájdalmas részeket.

Kellemes és Egészséges Napozást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése