2012. április 26., csütörtök

Játékok növényekből

Mikor kislány voltam, a homokozóban állandóan pitypang levest főztem. Kitartóan préseltem a pitypang szárából azt a fehér nedvet. Néha egy  kis pásztortáska szívecskét tettem díszként a homoktortámra. A növényekkel már nagyanyáink korában is játszottak a kislányok. Ékszereket, sípokat, nyílakat készítettek, s közben játszva megtanulták a növény hasznosságát is.


Pitypang ékszer
A legegyszerűbb a pitypang nyaklánc, amelyet a növény szárából készíthettek. A szárakat önmagukba visszadugjuk, majd a sok kis láncszemet egymásba akasztjuk. S máris kész a pitypang nyaklánc vagy épp karkötő. De a legfontosabb, amely egyik tavasszal sem maradhat el nálunk, mikor a lányaim átváltoznak pitypang tündérkének. Mind a kettőjüknek fonok egy-egy pitypang koszorút, amelyet nagyon egyszerű elkészíteni, csak össze kell fonni a hosszú leszedett virágokat. Még szebb koszorúkat készíthettek, ha majd a később virágzó százszorszépből fonjátok.
Pitypang: kiváló máj és epe tisztító, minden része felhasználható, a gyökere a vércukorszintet csökkenti.
Pásztortáska csörgő
A pásztortáska már szinte mindenhol nyílik, virágzik. A hosszúra megnőtt vékony szárú növény apró levelei szívecske formájúak, s ha azokat óvatosan lehúzzuk, akkor a száron egymáshoz ütődve igazi csöngőt készítettünk. Nagyon egyszerű és kedves játék. S miközben készítjük  érdemes mesélni a növényről is, hogy mire jó.
Pásztortáska: vérzés csillapító, a női problémákra kiváló önmagában is, de teakeverékként is.
Lándzsás útifű nyíl
Igaz mégcsak most kezd el virágozni a lándzsás útifű, de ennek a virágából a legjobb a nyilakat készíteni. A virágot le kell tépni, s óvatosan visszahajtva a szárát, beleakasztva a virágába, már titokban lőhetjük is a társainkat.
Lándzsás útifű: köhögés csillapító szer, teája, illetve szirupja nagyon hatékony.
Pipacstündér
A pipacs sem virágzik még, de ha majd igen, akkor feltétlenül készítsünk a gyerekeknek pipacstündérkéket. Ám mielőtt itt elkezdeném hosszasan leírni, hogy hogyan is kell, nézzétek meg inkább az egyszervolt.hu oldalán lépésről lépésre: http://egyszervolt.hu/muhely/muhely-pipacsbaba.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése