2012. március 21., szerda

Tavasz eleji vitamin akció

Ilyenkor tél végén, mikor még mindig támadnak a vírusok, és bacilusok, elkeseredve állapítom meg, hogy hiányoznak a vitaminok. De honnan? Miből? Mit együnk ilyenkor március végén, mikor még minden olyan szürke, s még semmi sem virágzik, vagy növekszik, ahhoz, hogy újra vitaminforráshoz jussunk? Teljes kétségbeesésembe egy kicsit körbenéztem itthon és a boltok polcain. Erre jutottam...

Alap a C
Márpedig a C- vitaminból sosem elég. Igen, igen kapkodjuk a kis vitaminokat, de állítom, hogy ez kevés. A legjobb C-vitamin forrás a csipkebogyó, amit beáztatok esténként, s reggelre leszűrve friss, langyos teával összekeverve, máris robban a vitamin bomba. Aztán ott van még a jó öreg savanyú káposzta! Amit sajnos elfeledünk, de van nekünk és igenis tessék enni. Vajas kenyérhez, kiváló vacsora! S még mindig kapható narancs, és mandarin, bár már erősen bágyadtak szegénykék, s grépfruit és kivi. Ezekből reggelire egy kis salátát   össze kell keverni, esetleg egy kis joghurttal nyakon önteni. Nem is kell jobbat kívánni!
S még egy nagyon fontos táplálékunk és vitaminforrásunk lehet, ha megszeretjük a csírákat. Akár vesszük, akár magunk készítjük otthon. Nemcsak finom, hanem érdekes játék is lehet gyerekekkel a csíráztatás, s egyben tanulás és megfigyelés is, ahogy velük együtt lessük, hogy mint fejlődik ki napról napra egy-egy kis magból az élet.

Elfeledett cékla
A cékla az az egyetlen zöldségünk, amelyet sokan csak savanyúságként ismernek. Pedig ezt a vitaminban  - A, B, C - s ezenkívül rengeteg foszfort, vasat, nátriumot és antioxidánst tartalmazó növényt sokféleképpen el lehet készíteni.
Céklalé: csavarjuk ki a levét, keverjük össze a répa levével, és egy kis almalével, máris egy kellemes zöldség koktélhoz jutottunk.
Sült zöldség: mindenféle zöldségeket - répa, zeller, póréhagyma, cékla, édeskömény, krumpli - ezeket gyorsan megpárolom, fűszerezem, s lerakom egy tűzállótálba, majd nyakon öntöm tejfeles tojással, majd megsütöm. Egyszerű, diétás és laktató télvégi menüt készíthetünk.
Cékla saláta:  megfőzöm a céklát, megpucolom, és lereszelem. Majd joghurtot öntök rá, egy kis tormával és sóval, köménymaggal ízesítem. Kiváló köret húsokhoz.

Aszalt gyümölcsök
S még egy dolog, amit elfelejtünk enni, ezek az aszalt gyümölcsök. Pedig a klasszikus diák-csemege egyik alapja. Rengeteg vitamin van az aszalt szilvában- értékes káliumforrás, jó rost- és vasforrás.
Az aszalt sárgabarack kiváló vas forrás - nekem pl. terhesen kimondottan ajánlották.
Aszalt áfonya- antioxidáns hatású. S, ha már diákcsemege, akkor készítsünk magunknak minél változatosabbakat. Az olajos magvak - kesudió, mogyoró, napraforgómag, dió, földimogyoró - is tele vannak vitaminnal. Gondoljunk csak a dióra, amelyből egy régi kínai császár szerint naponta egy maréknyival kellene megennünk, ő ezt meg is tette, s a legenda szerint nem öregedett meg, s valóban hosszú életet élt. Hajrá!!!

Egzotikus zöldségek, gyümölcsök
S végül itt a végén, a kevésbé ismert gyümölcsökről, illetve zöldségekről.
Először is a gránátalma: horribilis ára van igaz, de nagyon finom és nagyon vitamindús.
Ananász: nem konzerv, igazi - rengeteg c-vitamint tartalmaz, s emellett zsírégető hatású is. Kiváló hosszú betegségek után a felépülésben.
Avokádó: nagyon tápláló, igazán finom - pl. egy ízletes avokádó krém - emellett sok B6 vitamint tartalmaz.
Édeskömény: már az ókorban is gyógyításban használták- legjobb a gyomorra, görcsoldó hatású, puffadásgátló. Emellett rengeteg c-vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.
Cikória: salátához hasonló- kiváló kalcium és magnézium forrás, emellett nagy a K vitamin és B vitamin tartalma.

Tehát vitaminra fel! Már nem sokat kell várnunk az új és friss növényekre!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése