2012. március 1., csütörtök

Zsálya a hónap növénye

Zsálya a kifinomult gondolkodás növénye, ahogy az ókori görögök és rómaiak tisztelték. Sőt a zsálya jelképezte az öregek bölcsességét és a hosszú életet. Az arab orvosok úgy hitték hogy halhatatlanná teszi az embereket, ma már tudjuk, hogy nemcsak gyógyításra használható, hanem a konyhában is kiváló fűszernövény. 

Salvia-gyógyítani
orvosi zsálya
Ez az a növényünk, amely már a nevében hordja képességét:  salvia jelentése gyógyítani. A franciák "mindenre jó" növénynek tartják, s valóban a zsályát, akármilyen betegségnél érdemes használni. Kiváló az emésztésre, a torokgyulladásra, menopauza tüneteinek a kezelésére, gyulladáscsökkentő, antioxidánsokban gazdag, hat a memóriára, javítja a koncentrációt. Gyakran használják parfümökben és kozmetikumokban, sőt szájvizekbe is előfordul. A zsálya diadalmenetele 2001-ben csúcsosodott ki, amikor az év gyógynövényének kiáltották ki.

700 fajta 
Zsályából nagyon sokfélét találunk. Nálunk virágos réteken az egyszerű mezei zsályát gyűjthetjük, de dísznövényként egy kissé lilás változatát szoktuk ültetni. Viszont gyógyászati célra az orvosi zsályát kell használnunk, amelynek ezüstös a levele, s máris nem olyan nehéz összetéveszteni a többi fajtával. A rengeteg zsálya faj közül hagy emeljek ki egy érdekeset: a látnoki zsályát. Már nevében is benne van, hogy bizonyos mértékben tudatmódosító ez a fajta. Mexikóban csak pár négyzetkilométeren található meg vadon, tudósok szerint a helyi indiánok használták, főleg a sámánok, egyes szertartásaikhoz, gyógyításokhoz. Levelét rágni szokták, viszont állítólag az íze förtelmes, így, aki valóban látnoki képességeket szeretne, annak el kell viselnie ezt az ízt is.

Alkalmazása
A zsálya, bár levélként kerül a konyhánkba, mégis főzni kell, ezt köszönheti a benne lévő tujon anyagnak, amely mérgező, s ezért forrásban lévő vízbe kell beledobni egy csipetnyit, s kb. 5 percig forralni még. Utána szűrni és inni. Ha mással akarjuk összekeverni, akkor is csak főzés után szabad leforrázni a többi hozzávalót.
A zsálya a torokgyulladás legjobb gyógyszere, de kiválóan hat a belekre is összehúzó, antibiotikus hatása miatt.
mezei zsálya
Kiváló izzadtsággátló, s így máris egy nagyszerű társ a klimaxosoknak: teája már napokon belül enyhíti a hőhullámokat.
Vértisztító hatása is igazolt: köszvényeseknek, reumásoknak nagyon jó.

Felhasználás
Fűszerként kiváló és finom a konyhában. Akár húsokhoz, akár köretekhez, levesekhez bátran használjuk.
De nagyon érdekes gyógybort is készíthetünk belőle. Egy csokor zsályát egy liter fehérborba kell áztatni, s kb. hat hétig a napon hagyni. Utána le kell szűrni, s mint egy finom kis likört kell iszogatni. Nemcsak finom, hanem hatásos is! Főleg a nyári napokra ajánlom, izzadás ellen!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése