2012. március 26., hétfő

Zsázsa az egészség őrzője

Az egész úgy kezdődött, hogy egy kis palántás tálban - vagy minek nevezzem- elültettünk múlthéten vagy 11 féle magot. Volt köztük: tárkony, édeskömény, ánizs, kamilla, majoranna...és a végén két sor zsázsa. Minden nap lelkesen locsoljuk, s ebbe a kicsi lányom a leglelkesebb. De legfőképp azóta, mióta a zsázsa kidugta első kis hajtásait. S azóta a zsázsa turbó gyorsasággal beindult!


Fantasztikus látni, ahogy ezekből a kicsi magokból milyen gyorsan fejlődik élet. Ahogy először áttöri a fölötte lévő földet, aztán gyorsan növekszik. Most már kb. 6-7 cm-es magasságokig fejlődtek. Ők a palántasor ékei. Ízük még igaz nincs nagyon, de már nagyon várjuk.
Mert miért is jó a zsázsa? 
Zsázsa
A zsázsa- sajnos nagyon elfeledett növényünk, szinte sehol sem kapni, alig-alig hallani róla. Pedig gyógyító ereje hatalmas. Zsázsaként vagy vízitormaként szokták ismerni, bár igazából ez két külön növény, mégis ízvilága, felhasználhatósága majdnem vagy éppen ugyanaz. Vízitormát legfőképp Angliában és Németországban ültetik, vagy vadon nőve szedik. Nálunk zsázsaként ismert. S az a legjobb benne, hogy termesztéséhez nem kell sok minden- ahogy fent is írtam. Egy nagyobb tál, kis föld, s pár hét múlva, már szedhetjük is a friss zsázsát. S még egy dolog, ami mellette szól: télen bármikor elültethetjük, kinő, vagy csíráztathatjuk is. Így akár mindig lehet otthoni saját C- vitamin forrásunk!!!


Csípős zsázsa
A zsázsa gyógyító hatása pont a csípősségében rejlik, s a legújabb kutatások szerint rákmegelőző hatása van. Dohányosoknak kimondottan ajánlatos a fogyasztása, mert tisztítja a tüdőt!!

Kis mennyiségben : csökkenti a bélbántalmak iránti hajlamot, immunerősítő, főleg a hurutos betegségek ellen hat. Pajzsmirigyműködésre is jótékonyan hat, vértisztító hatású, cukorbaj, vérszegénység esetén is kiváló. Rengeteg vitamint tartalmaz, s főleg ként, ami a rák megelőzésében a legfontosabb!

Felhasználása: bármilyen salátához hozzákeverhető, vagy bármilyen ételünket díszíthetjük vele. Egy a lényeg, hogy együk, s mondjuk el másoknak is, hogy egyenek sok-sok zsázsát!!!
Vízitorma

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése